17 września 2015

Homemade granola

Sądzę, że każdy lubi zjeść coś zdrowego, a zarazem dobrego. Dla mnie domowa granola jest uzależniająca. Robiłam ją już wiele razy, dzieliłam się z przyjaciółmi, współpracownikami i rodziną. Ten cudowny zapach unoszący się w domu, nie ma co się równać z kupną w sklepie. A i cena jest przyjazna.
Wystarczy dodać ją do jogurtu, mleka lub zjeść bez dodatków ;D
Przepis Nigelli.


Składniki (na 2,5l)
450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g pestek dyni
175 g jabłek z przecieru 

2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka imbiru  
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)  
4 łyżki płynnego miodu 
100 g jasnego brązowego cukru 
250 g migdałów (w całości) 
1 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju słonecznikowego 
300 g rodzynków



Przygotowanie:


  1. Wymieszać wszystko bardzo dobrze za wyjątkiem rodzynek w dużej misce
  2. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w połowie pieczenia i rozprowadzając równomiernie.
  3. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. 
  4. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku 
  ~
I think everyone likes to eat food that is both healthy and good at the same time. For me homemade granola is addictive. I've done it so many times, I shared it with friends, coworkers and family. This wonderful smell lingering in the home, there is no comparing with the one you can buy in the store. And the price is nice.
Just add it to yoghurt, milk or eat without fixings.
Recipe from Nigella

Ingredients :
450 grams rolled oats 
120 grams sunflower seeds  
120 grams white sesame seeds 
175 grams apple sauce (or apple compote)
2 teaspoons ground cinnamon 
1 teaspoon ground ginger 
120 grams brown rice syrup (or rice malt syrup, or failing that golden syrup) 
4 tablespoons clover honey (or other runny honey) 
100 grams soft light brown sugar 
250 grams whole natural almonds 
1 teaspoon salt  
2 tablespoons sunflower oil 
300 grams raisins 
  1. Mix everything except the raisins together very well in a large mixing bowl.
  2. Spread this mixture out on baking tin and bake in 170°C/300-325ºF oven, turning over about halfway through baking and re-distributing the granola evenly during the baking process. This should take about 40 minutes.
  3. Once it's baked, allow to cool and mix together with the raisins.
  4. Store airtight for mamy weeks.

6 komentarzy:

  1. Hehehe jadłam inną granolkę z Twych rączek i była zajesmaczna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłaś dokładnie tą :P nawet zdjęcie jest z tamtego okresu ;) no może tylko był sam miód w niej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam. Ja chyba zrobię porcje do boxa świątecznego xD

      Usuń
  4. Ostatnio nie robi granolii bo zawsze robimy jej duże ilości na zapas ale dwa dni wystarczą żeby opróżnić słoiczek..... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zazwyczaj sobie zostawiam połowę a drugą rozdaję;) ale znika dość szybko, szczególni orzechy ;)

      Usuń

Miło mi będzie jeżeli zostawisz po sobie jakąś pamiątkę ;)
Komentarz pozwala mi określić, czy moje posty wam się podobają.