21 stycznia 2016

Tęczowy tort / Rainbow cake

Od zawsze chciałam zrobić tęczowy tort ;) Ten przepis wzięłam z tej strony, spodobał mi się pomysł na biszkopt rzucany ;)

Tort upieczony na imieniny mojej kochanej mamusi ;) wersja nr 1, czyli tort dla pracowników i gości danego dnia ;) wersja druga była przygotowywana na wielką imprezę rodzinną ;)

Drugi tort był orzechowy i chętnie bym się z Wami nim podzieliła, ale dostałam przepis od ciotki, którą musiałam najpierw długo prosić, bo to przepis rodzinny a potem obiecać, że nie będę rozpowszechniać :(

Składniki:
  2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 20 - 22 cm):
3 duże jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku

 lub 

  2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 23 - 25 cm):
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku


Krem cytrynowy z bitej śmietany i mascarpone:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru, do smaku
świeżo otarta skórka z 1 (najlepiej niewoskowanej) cytryny

Cytrynowy poncz:
sok wyciśnięty z 1 - 2 cytryn
woda
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
  4. Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
  5. Dwie tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej. 
  7. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
  8. W taki sam sposób upiec 4 pozostałe kolorowe blaty (czyli na cały tort tęczowy o średnicy blatów 20 - 22 cm będziemy potrzebować biszkopty z 9 jajek, a na tort o średnicy blatów 23 - 25 cm będziemy potrzebować biszkopty z 12 jajek). 
  9. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić, używając trzepaczki do ubijania białek, pod koniec ubijania dodając cukier puder i skórkę z cytryny . 
  10. Sok z cytryn przelać do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania 1/2 lub 2/3 szklanki ponczu (wg uznania).
  11. Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem i nasączać cytrynowym ponczem: blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością ponczu (będzie podstawą tortu, więc nie można przesadzić z nasączeniem) i posmarować kremem,następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
  12.  Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. 

~



I've always wanted to make a rainbow cake;) This recipe I took from this site, I liked the idea of ​​ "throw the cake";)

I baked it for my dear mom's nameday;) Version 1 - the cake for employees and visitors of the day;) second version was prepared for a big family party;)


The second cake was nutty and I would gladly shared it with you, but I got the recipe from my aunt that first I had a long time to ask, because it's family recipe and then promise that I will not distribute it :(


Ingredients:
  
2 colored sponge-cake (diameter 20 - 22 cm): 

3 large eggs
150g of sugar 
75 g of flour
30 g of potato flour 
food colors gel / paste or powder
 

 or

  
2 colored sponge-cake  (diameter 23 - 25 cm): 

4 large eggs
200g of sugar
100 g of  flour
40 g of potato flour
food colors gel / paste or powder
Lemon cream with whipped cream and mascarpone: 
500 ml whipping cream (30 or 36%) 
500g mascarpone
3 table spoons of sugar, to taste
freshly grated zest of 1 (best no waxen) lemons

Lemon punch:
juice of 1 - 2 lemons
water

 
Preparation:

  1. All ingredients should be at room temperature. Mix flour, sift.
  2. The white separated from the yolks, beat stiff (taking care to not 'break' them). At the end of the whipping add sugar, spoon after spoon, whisking after each addition. Add the egg yolks one by one, still whisking.
  3. Add flour. Gently stir the dough with a spatula to the ingredients came together, and the foam is not dropped.
  4. Divide the dough in half, to add of each part the food color and gently mix.
  5. The two cake plates or other forms round with a diameter of 20 - 22 cm baking parchment paper (the bottom), do not lubricate the sides. Gently put the cake. Bake at 160 ° C for about 20 - 22 minutes or for dry stick.
  6. Hot cake remove from the oven and with a height of about 60 cm drop them (in the form) to the floor. Cool at room temperature.
  7. Note: separate the sides sponge cake with knife from the mold after it has cooled.
  8. In the same way to bake 4 other colorful tops ( the rainbow cake  with a diameter of 20 - 22 cm we will need sponges with 9 eggs, and the cake with a diameter of 23 - 25 cm will need sponges with 12 eggs).
  9. Heavy cream and mascarpone put in the mixer bowl and beat using a whisk for whipping, at the end add the powdered sugar and lemon zest.
  10. Lemon juice pour into a glass and fill with water to the 1/2 or 2/3 cup of punch (option).
  11. Individual tops of cake soak lemon punch and put some cream on it : top purple put on plate, sprinkle a small amount of punch (will be the basis of the pie, so you can not overdo it with saturation) and spread with cream, then do the same with blue, green, yellow, orange, red top Sides of the cake also spread with cream.
  12. The whole cake need to cool in the refrigerator for at least 3 hours.


13 komentarzy:

  1. Wygląda super!!! poproszę kawałek... ścianę się bratu w bagażnik i jestem.. ma dziewczynę z Łodzi to może kiedyś zawitam i umówmy się na jakieś dobre ciacho i kawę; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Miało być wcisne :D słownik :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Miało być wcisne :D słownik :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Siostra sobie taki zażyczyła na 18tkę z jednorożcem :D więc już wiem gdzie szukać przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam na imieniny mamy ale tort miał być nietuzinkowy, więc był ;)

      Usuń
  5. Też mamy takie małe marzenie o upieczeniu tortu tęczowego ale z naturalnymi barwnikami ;) żółty, zielony i czerwony jest do zdobycia (nawet czarny) ale gorzej z niebieskim ;/ Twój wyszedł wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym spróbowała z sokiem z jagód ;)

      Usuń
    2. Próbowałyśmy ale po upieczeniu wychodzi siny, bardzo brzydki kolor xD

      Usuń
    3. wiem, że należy jagody gotować z cukrem i dobrać ilość barwnika do ciata...na ok 200g jagód ok 4-6 łyżeczek cukru i gotować aż cukier się rozpuści.. potem zależy chyba też od biszkoptu jaki chcemy wykonać ;)

      Usuń
  6. Świetnie,to wygląda idealne na urodziny dla dzieci. :*
    Obserwujemy? :*
    http://evelinololove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci będą szczęśliwe ale i dorośli nie pogardzą ;)

      Usuń

Miło mi będzie jeżeli zostawisz po sobie jakąś pamiątkę ;)
Komentarz pozwala mi określić, czy moje posty wam się podobają.