4 maja 2016

Wołowina po chińsku / Chinese beef


Co jakiś czas robię obiady do pracy, bo co jakiś czas muszę zostawać tam do 20...
Ostatnio dostałam od rodziców kawałek wołowiny, który postanowiłam przerobić na coś dobrego na tzw. szybko ;P
Pomyślałam o chińszczyźnie bądź makaronie z sosem ragu ;)


Składniki:
wołowina
2 łyżeczki sosu sojowego
czosnek granulowany
pieprz
papryka ostra
imbir mielony
mrożone warzywa chińskie lub własna mieszanka
brokuły
sos sojowy, pieprz, imbir mielony,
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
szczypiorek



Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w cienkie paski szerokości ok 3cm. Przygotować marynatę z sosu sojowego, pieprzu, papryki, imbiru oraz czosnku. Włożyć mięso, wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.  W woku na niewielkiej ilości oleju smażyć mięso przez 5 minut. Wyjąć mięso na talerzyk, a do woka włożyć czosnek, po ok 2 minutach dodać warzywa i brokuły. Podlać całość połową bulionu. Dodać mięso, sos sojowy i przyprawy.
3. W razie potrzeby podlać resztą bulionu. Smażyć do miękkości mięsa.
4. Podawać z ryżem posypane szczypiorkiem.

Smacznego :)

~


I make lunches to work from time to time, because I have to stay there until 8 pm...I got from parents a piece of beef lately, which I decided to convert to something delicious and "fast"; P I thought about chinese food or pasta with ragu sauce;)


Ingrdients: 
beef 
2 teaspoons of soy sauce 
granulated garlic 
pepper  
spice paprika 
ground ginger 
frozen Chinese vegetables or own mix 
broccoli 
soy sauce, pepper, ground ginger, 
2 cloves garlic 
cup broth 
chive 



Preparation: 
1. Cut the meat into thin strips about 3cm wide. Prepare a marinade of soy sauce, pepper, paprika, ginger and garlic. Put the meat, stir and refrigerate for at least 2 hours. 
2 Fry the meat for 5 minutes in the wok in a small amount of oil. Remove the meat to a plate and put garlic into the wok, after about 2 minutes add the vegetables and broccoli. Pour half of the whole broth. Add the meat, soy sauce and spices. 
3. If necessary, add the rest of the broth. Fry until meat will be tender. 
4. Serve with rice sprinkled with chives. 

Bon Appetit :)

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda :) Jest kolorowo i to nam się podoba :D
    P.S. cukieraski doszły ale, że nadal mamy odwyk słodyczowy to muszą odczekać swoje :(

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jeżeli zostawisz po sobie jakąś pamiątkę ;)
Komentarz pozwala mi określić, czy moje posty wam się podobają.